Päivitetty 1.9.2016 Jorma Boberg


Tietojenkäsittelytieteen perusteet II (5 op), 2016

 

Tentin tarkastaja: Jorma Boberg.

Harjoitustehtävien malliratkaisut: Tulevat Moodleen.

Tulosta 2-puolisesti ja tietenkin pdf:t

Näillä sivuilla olevaa materiaalia voi käyttää omilla kursseillaan, kunhan ilmoittaa lähteen omissa materiaaleissaan. Myös tätä sivua voi jakaa opiskelijoille.

Opintomoniste: pdf. Tämä on monisteen Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen loppuosa, jonka alkuosa käsiteltiin jaksolla TTP I. Huomaa, että opintomoniste on laaja ja siitä ohitetaan useita kohtia(alusta ja erityisesti lopusta), jotka kerrotaan jakson opiskeluoppaassa. Edellä on kuitenkin koko materiaali, jotta halukkaat voivat tutustua myös niihin asioihin jotka sivuutetaan. Siellä on paljon mielenkiintoisia asioita, joista useita käsitellään tarkemmin laitoksemme muissa opintojaksoissa. Koko moniste (jossa on myös alkuosa jota käsiteltiin kurssilla TTP I) löytyy sivulta http://staff.cs.utu.fi/staff/jorma.boberg/Mat/
Tässä on  opintomonisteen s.133, symbolinen mikro-ohjelmointi ja itse mikro-ohjelmoitava tietokone, Tulosta nämä itsellesi ja liitä ne opintomonisteen loppuun. Nämä kolme sivua annetaan sinulle tentissä lainaksi..

Opiskeluopas: pdf 

Luentopäivä.  Se on 24.9.2016. klo 10:15 - n. klo 14:30 ja sen pitää Jorma Boberg. Se pidetään yliopistonmäellä Agoran luokassa 110A (110B:n vieressä), ks. kartta. Tule Agoran ovelle (ei siis Naturan pääovelle) ajoissa, jotta pääset sisään kun avaan ulko-oven. Agoran ovelta näkee suoraan luokkaan 110A. Jos myöhästyt, soita minulle 0452770593. Luentopäivän sisältö on kuvattu opiskeluoppaassa, johon pitää tietenkin tutustua etukäteen. Erillistä lisämateriaalia ei jaeta. Luentopäivällä jaetaan ja tarkastellaan myös näitä kahden vanhan tentin kysymyksiä

Muista että tentissä jaetaan lainaksi materiaali, joka on kerrottu "Tentit:" -sivuilla.

Tässä on zipattuna simulaattoriohjelma SimO, joka simuloi kurssilla rakennettua tietokonettamme ja sen ohjelmointia. Ohjelma on erään opiskelijan harjoitustyö, mutta on hyvä ja omaa graafisen käyttöliittymän, joka havainnollistaa koneemme toimintaa väylä- ja rekisteritasolla. Tallenna em. linkin takana oleva tiedosto simo.exe (klikkaamalla eo. linkkiä hiiren oikella korvalla). Suorita ohjelma simo.exe, joka purkaa tiedostot (10 kpl) haluttuun hakemistoon. Suorita (esim. kaksoisklikkaamalla) siellä oleva ohjelma SETUP.exe (Application, Sovellus, 45KB) ja vastaa ohjelman kysymyksiin. Huomaa, että hakemistossa on 4 SETUP-tiedostoa. Ohjelma ei toimi välttämättä kaikilla käyttöjärjestelmillä. Jos et saa Simoa tomimaan, niin voit kokeilla suorittaa suoraan tätä exe-tiedostoa. Windowsissa voi ajaa ohjelmaa eri käyttöjärjestelmässä: mene exe-tiedoston päälle ja klikkaa hiiren oikeata näppäintä, valitse Properties. Valitse Compatibility välilehti ja ruksaa sieltä valinta "Run this program in compatibility mode for:" ja valitse listasta esim. xp.
Aloita ohjelman käyttö suorittamalla ohjelma SimO.exe. Kirjoita esim. yksi mikrokäsky (22 bittiä) ja suorita sitä biteittäin ja katso mitä tapahtuu (ruudun alareunassa on myös selitysrivi). Mikro-käskyn bitit muuttuvat 1<->0 klikkaamalla ko. positiota. Huomaa, että päämuistiin ja rekistereiden arvot kirjoitetaan 10-järjestelmän lukuja käyttäen. Paina enter kun olet kirjoittanut arvon rekisteriin tai päämuistiin.

Tämän linkin takana on useita linkkejä, jotka johtavat tietokoneen toiminnan simulointiohjelmistoihin. Näiden avulla voidaan havainnollistaa esim. loogisia piirejä, CPU:n toimintaa ja konekielistä ohjelmointia. Näitä ei tarvita opintomonisteessa esitettyjen asioiden ymmärtämiseksi, joskin ne saattavat helpottaa asioiden sisäistämistä (ja ne ovat kivoja).

Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen -opintomonisteen (JTKT-moniste) esipuheessa on mainittu myös muita kirjoja. Internetistä löytyy myös paljon tietojenkäsittelyn perusteita koskevaa tietoa. Lisäksi kirja: Brookshear: Computer Science: An Overview. Addison-Wesley, 2008 tai uudempi (sisältää hyvin samankaltaista asiaa kuin meidän kurssi, hyvä hankinta!). Kirja on myös suomennettu: Tietotekniikka, IT Press, Edita. Sitä voi lainata myös joistakin kirjastoista.