Ohjelmien asentaminen  päivitetty 2.10.2014 / Jorma Boberg

Alla olevat ohjeet on laadittu Windows ympäristöön, mutta installointi esim. Linux-ympäristöön tai Macille suoritetaan vastaavasti. Kaikki tarvittavat ohjelmat ovat ilmaisia.

JDK = Java SE Development Kit, SE=Standard Edition

Vuonna 2004 ilmestyi JDK 5 (käytetään myös nimeä JDK 1.5 ja myöhemmät vastaavasti).

Vuoden vaihteessa 2006-2007 ilmestyi JDK 6. .Jos sinulla on käytössä tämä versio tai uudempi, niin se käy tällä kurssilla.

Vuonna 2011 ilmestyi JDK 7.

Vuonna 2014 ilmestyi JDK 8 (Java SE 8x, missä x on versiota tarkoittava numero) ja sen installointiohjeet annetaan alla.

Varmista ensin, että sinulla on käytössäsi tiedostojen purkuohjelma; esim. WinZip (http://www.winzip.com ja valitse Download, ei ole pakko ostaa ja sähköpostiosoitetta ei tarvitse antaa), WinRAR (http://www.rarlab.com) tai 7-zip (http://www.7-zip.org/). Näistä ehkä helppokäyttöisin ja monipuolisin on 7-zip. Voit ladata nämä myös (ja paljon muitakin ohjelmistoja) sivuilta  http://download.cnet.com/  Kirjoita sivun hakulaatikkoon ohjelman nimi.

Ensin tarvittavat tiedostot kopioidaan omalle koneelle ja sitten suoritetaan JDK 8:n installointi Windowsissa alla olevan mukaisesti ja tässä järjestyksessä (Linuxissa ja Macissa vastaavasti). Sen jälkeen asennetaan ohjelmointiympäristö DrJava (Windows, Mac ja Linux), jonka alaisuudessa voi kirjoittaa ja suorittaa Java-ohjelmia (alla on lyhyet ohjeet käytöstä).  JCreator (nykyään maksullinen 35$) on vain hivenen monimutkaisempi kuin DRJava, mutta se tarjoaa monia tärkeitä ominaisuuksia, joita DrJavassa ei ole. Toisaalta DrJavassa on myös debuggeri jota taas JCreator LE:ssä ei ole! Jos haluat asentaa javan ja JCreatorin, niin ks ohjeet alta. Voit halutessasi installoida myös kehittyneemmän ja monimutkaisemman ilmaisen NetBeans- tai Eclipse- IDE:n (IDE=interactive development environment) kehitysympäristön (katso linkit alta), joista on olemassa myös Linux- ja Mac-versiot. Näistä moni pitää NetBeansia parempana, mutta tämä on kyllä maku- ja tottumiskysymyskin. Näiden kehittyneimpien ohjelmointiympäristöjen ongelma on se, että koska ohjelmistot sisältävät paljon automatiikka (esim. ohjelmakoodin täydennystä), niin silloin  aloittelijalta saattaa jäädä huomaamatta monta oleellista asiaa. Kurssilla ei opeteta näiden ympäristöjen projektinhallintaa, mutta apuja voi löytyä alla olevista linkeistä ja Moodlessa voi kysyä. Jos installoit alla olevan NetBeansin, niin silloin sinun ei tarvitse installoida erikseen Javaa, koska se tulee NetBeansin mukana. DrJava on yksinkertainen ja 'pieni' kehitysympäristö, mutta se riittää hyvin kursseilla AOP ja OOP. Sillä voi myös suorittaa ohjelmien debuggausta (eli asettaa ohjelmaan pysäytyskohtia, joissa voidaan tutkia ohjelman muuttujien arvoja). Suosittelen  DrJavaa kaikille niille, joiden ohjelmointitaito on vähäistä tai haluavat yksinkertaisen ympäristön ilman projektinhallintaa.


Seuraavassa ovat JDK:n ja sen dokumentoinnin sekä DrJava asennusohjeet Windows-ympäristöön. Tee installoinnit tässä järjestyksessä:

  1. Mene sivuille http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html
  2. Klikkaa nappulaa "Java Download". Laita ruksi  kohtaan "Accept License agreement" ja valitse sopiva exe-tiedosto: Windows x86, jos sinulla on 32-bittinen Windows ja x64, jos sinulla on 64-bittinen versio. Sieltä löytyy myös Linux-versiot. Tallenna  exe-tiedosto (jdk...) esim. työpöydälle. 
  3. Mene takaisin kohdassa 1. mainituille sivuille. Klikkaa "Download"  kohdassa "Java SE 8 documentation", joka sijaitsee hiukan alempana listalla. Hyväksy jälleen lisenssiehdot. Valitse zip-tiedosto ja tallenna se esim. työpödälle. Tätä kohtaa ei tarvitse välttämättä tehdä koska dokumentointi on myös verkossa.
  4. Asenna Java eli suorita kohdassa 2 kopioitu tiedosto esim. kaksoisklikkaamalla sitä. Koneeseesi syntyy Javaa varten hakemisto oma hakemisto yleensä hakemiston Program files (Ohjelmatiedostot) alle; esim. c:\Program Files\Java\jdk1.8_x, missä x on versionumero. Asenna se hakemistoon, jota asennusohjelma ehdottaa ja muutenkin hyväksy tarjotut vaihtoehdot. Tämän jälkeen ohjelma pyytää rekisteröitymään, mutta se ei ole pakollista.
  5. Jos latasit dokumentoinnin vaiheessa 3, niin pura dokumentaatio eli kohdassa 3 saatu tiedosto käyttäen esim. WinZip-ohjelmaa kohdassa 4 mainitun hakemiston alle, jolloin sinne muodostuu hakemisto nimeltä docs. 
  6. Lataa ohjelmien kehitysympäristö DrJava sivuilta http://www.drjava.org. Valitse Download Windows App tai Mac OS X App tai Jar File (Linux).  Lataa tämä ohjelma esim. työpöydälle. Voit käynistää Windowsissa exe-ohjelman esim. kaksoisklikkaamalla. Tätä ohjelmaa ei siis tarvitse asentaa, vaan se on suoraan käytettävissä. Katso DrJavan lyhyet käyttöohjeet alta.
  7. Jos Javasi ei toimi, niin tarkista PATH-ja CLASSPATH -ympäristömuuttujien (Environment Variable) sisältö.  Tämän linkin takana  ja tässä hiukan  seikkaperäisemmin kerrotaan path- ja classpath ympäristömuuttujien asetuksesta. path ympäristömuuttujassa tulee olla oikea polku, kun ohjelmia suoritetaan komentoriviltä. Virheilmoitus "noClassDefFoundError" tarkoittaa useimmiten sitä, että CLASSPATH ei ole kunnossa.

Joskus PATH-ympäristömuuttujaa tulee muuttaa em. ohjeen mukaisesti. 


Java kääntäjä tuottaa usein aikamoisen määrän syntaksivirheitä, jotka vielä kumuloituvat. Niinpä sinun kannattaa korjata kääntäjän antamasta virhelistasta muutama alkupään virhe ja kääntää ohjelma uudestaan. Kääntäjä antaa sen rivinumeron (laita editorissa rivinumerot näkyviin), jolla virhe sijaitsee ja kertoo mikä virhe ko. kohdassa on. Aluksi virheilmoituksia ei tahdo ymmärtää, joten seuraavan linkin takana on 'suomennettu' Java-virheilmoitusopas aloittelijoille

 

Editoreja ja kehitystyökaluja 

 
Ohjelmointikäyttöön tarkoitetussa editorissa olisi hyvä olla useimmat seuraavista ominaisuuksista:
  • Syntaksin tunnistus ja merkkaus eri väreillä
  • Automaattinen sisennys (tai koodin "siistiminen")
  • Aloittavan/lopettavan sulkeen osoittaminen ja lisääminen
  • Käännöskomennot ja virheilmoitusten esitys
JCreator   http://www.jcreator.com  
Editori Windows ympäristöön. Syntaksin väritys Javalle. Lähes yhtä helppokäyttöinen kuin DrJava, mutta monipuolisempi: mm. ruudulla näkyy luokan 'ulkoinen kuvaus' eli luettelona esiintymämuuttujat ja metodit, joita klikkaamalla päästään suoraan sen koodiin. Lisäksi ohjelma näyttää sulkeiden parituksen ja lisää loppusulkeen automaattisesti. Hyvä!
Voit ladata sen (myös esim. sivuilta http://download.cnet.com/windows/ . Kirjoita sivun ylälaidassa olevaan hakulaatikkoon JCreator LE. Lataa ohjelma esim. työpöydälle ja suorita se. Hyväksy jälleen ehdot ja käytä ohjelman tarjoamia oletuksia. Kun olet asentanut JCreatorin, niin käynnistä se ja aseta sen optiot ja kirjoita ohjelmia seuraavalla tavalla. Ohjeet eivät ole tehty uusimmalle JCreatorille, mutta ovat täysin käyttökelpoiset.
 
DrJava   http://www.drjava.org  
Windows, Linux ja Mac ympäristöön. Todella yksinkertainen käyttää! Lataa exe-tiedosto koneellesi (Download Windows App) ja ohjelma käynnistyy kaksoisklikkaamalla ko. exe-tiedostoa.  Java-ohjelman käännös: Compile, suoritus: Run.
DrJavassa alhaalla olevassa ikkunassa on 3 valintaa: Interactions, Console,  Compiler Output, joista kerrallaan yksi voi olla aktiivinen.  Console -näkymässä näkyvät ohjelman tulostukset. Interactions-näkymässä näkyvät suoritetut komennot ja tulostukset ja tähän voi itsekin kirjoittaa mitä tahansa Javan lauseita ja nähdä niiden toiminta.
Rivinumerot näkyviin: Edit/Preferences/Display Options ja laita ruksi kohtaan Show All Line Numbers
.
Mukana on myös Debuggeri, jonka avulla voi seurata ohjelman muuttujien arvoja ohjelman suorituksen aikana.
DrJavassa voit suorittaa suoraan myös yksittäisiä lauseita, joka on hyödyllinen mm. kun haluaa tutkia yksittäisten lauseiden/metodien toimintaa. Valitse alhaalta Interactions ja kirjoittaa hoputteen > jälkeen esim. "asdf".substring(1,2) ja painaa enter. Systeemi vastaa tähän "s".
Komentoriviparametrien anto DrJavassa: Käännä ohjelma (compile) ja suorita ohjelma Interactions-tilassa kirjoitamalla hoputteen > jälkeen komento java <luokan nimi> <argumentit> aivan kuten tehdään komentoriviltä.


Crimson Editor  http://www.crimsoneditor.com  
Ilmainen editori Windows ympäristöön. Syntaksi väritys Javalle ja monille muille kielille. Hyvä ja helppokäyttöinen. 
 
XEmacs  http://www.xemacs.org  
Ilmainen editori Linux, Unix ja Windows ympäristöön. Syntaksi väritys Javalle ja monille muille kielille. Xemacs tulee monen Linux-jakeluversion mukana. Monipuolinen käyttöympäristö, mutta tottumattomalle kryptinen.

 

Eclipse  http://www.eclipse.org/  
Ilmainen ammattimainen kehitysympäristö, joka on kuitenkin melko helppokäyttöinen. Windows, Linux ja Mac. Ohjeita löytyy netistä esim. kirjoittamalla hakukoneelle: eclipse ohjeet.
 
NetBeans http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html tai http://netbeans.org  
Ilmainen ammattimainen Javan kehittäjien kehitystyökalu mm. Javalle, C:lle ja C++:lle Windows-, Linux, Mac-tai Solaris ympäristöön. Ilmainen. Ensimmäisen linkin kautta voi installoida sekä Javan että NetBeans samalla kertaa: valitse JDK ...  with Netbeans .... Tämän linkin takana on ohjeet yhden luokan käsittävän yksinkertaisen ohjelman tekemisestä. Seuraavassa on hiukan tarkemmat ohjeet   (jos ääkköset eivät näy oikein, muuta merkistökoodaus: Firefox: View/Character encoding/UNICODE UTF-8)
 
JEdit  http://www.jedit.org  
Javalla toteutettu Java-editori, joka tuntee myös monien muiden kielten syntaksin. Monipuolinen editori, jonka toimintoja voi muokata. Sopii sekä kevyeen että raskaaseen käyttöön. Mac OS X, OS/2, Unix, VMS ja Windows.