Sivuja on päivitetty viimeksi 14.6.2015


 

Tietokone työvälineenä (3 op)


Kurssi suoritetaan tekemällä harjoitustyö, jonka määrittely on alla mainitussa opiskeluoppaassa.


Tämä opintojakso ei ole sidottu tiettyjen Microsoftin ohjelmaversioiden käyttöön vaan esim. harjoitustehtävät voi tehdä millä versiolla tahansa. Työn voi tehdä myös ilmaisilla OpenOffice/LibreOffice-ohjelmistoilla, mutta annetut ohjeet koskevat Microsoft Officen ohjelmistoja.

 

Kurssin materiaalit:

Opiskeluopas: Sisältää ohjeet opiskelun avuksi ja sinun tulee opiskella sen mukaisesti käyttämällä alla mainittuja verkkomateriaaleja.  Opiskelu on jaettu aiheiden mukaan viiteen teemaan: 1) Windows, 2) Word, 3) Excel, 4) Tiedonsiirto eri sovellusten välillä, 5) Internet. Opinnoissa ei käsitellä pelkästään em. ohjelmistoja, vaan puhutaan myös ohjelmistojen yleisistä ominaisuuksista, jotka esiintyvät muissakin vastaavissa ohjelmistoissa. Ohjelmistoja käsitellään perusteellisesti lähtien kuitenkin liikkeelle alkeista. Kuhunkin teemaan liittyy useita itsenäisesti tehtäviä harjoitustehtäviä, joiden tekeminen jää oman aktiivisuuden varaan.  Niiden tekemistä ja oikeellisuutta ei kontrolloida, vaan tämä kurssi suoritetaan tekemällä harjoitustyö. Harjoitustyön seikkaperäinen määrittely ja ohjeet sen tekemiseksi ovat opiskeluoppaassa. Opiskeluopas ei sisällä eri ohjelmistojen tarkkoja käyttöohjeita, vaan sellaiset löytyvät Verkkomateriaali-sivuilta, jonka saat ilmoittautumisesi jälkeen.

Miten saan opiskeluoppaan: Ilmoittautumisen ja maksamisen jälkeen saat muutaman päivä sisällä sähköpostilla linkin sivuille, jolta löytyy em. opiskeluopas ja kurssin verkkomateriaali. Siellä kerrotaan myös seikkaperäisesti miten harjoitustyössä tarvittavat joukkokirjeet saadaan aikaiseksi. Jos et kuitenkaan saa näitä 8 päivän kuluttua siitä kun olet maksanut, niin ota yhteyttä koulutussihteeriimme Heli Lainioon (heli.lainio@utu.fi, 02 3336474).   


Harjoitustyöstä:

Harjoitustyön tarkka määrittely ja dokumentointiohjeet ovat opiskeluoppaassa. Työn  tekemiseen annetaan hyvät ohjeet. Työ on mielenkiintoien ja erittäin opettavainen.

Työn hyvin lyhyt määrittely:

Tietotekniikkayhdistyksessä on tuhansittain jäseniä, joille lähetetään vuosittain useita jäsenkirjeitä. Jäsensihteeri haluaa helpottaa jäsenrekisterin ylläpitoa ja postitusrutiinia siirtämällä jäsenrekisterin tietokoneelle. Yhdistys on päättänyt käyttää toimintojen tehostamiseen tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa. Ohjelmiksi valitaan Word ja Excel.

Jäsenrekisterin ylläpitoon yhdistys käyttää Excelin tietokantaominaisuutta. Ensimmäiset jäsentiedotteet laaditaan Wordin joukkokirjeellä. Joukkokirjeominaisuuden avulla voidaan luoda vakioteksteistä yksilöllisiä versioita esimerkiksi yhdistämällä vakiokirje­pohjaan kuhunkin vastaanottajaan liittyvää tietoa. Jäsensihteeri tuottaa jäsenrekisterin perusteella yhdistyksen kaikille jäsenille tiedotteen vuoden xxxx jäsenmaksusta, joka on maksettava yhdistyksen tilille eräpäivään mennessä. Eräpäivän jälkeen viivästyneistä maksuista tulostetaan muistutuskirje.

Työstä tehdään dokumentti, jossa selostetaan, miten olet toteuttanut järjestelmän ja miten systeemi kirjeiden tekemiseen käytetään. Dokumentin tekeminen on keskeinen ja vaativin osa harjoitustyöstä. Dokumentissa tulee käyttää Wordin edistyksellisiäkin ominaisuuksia: esim. tyylit numeroitujen otsikoiden tekmiseen, sivunumerot, automaattinen sisällysluettelo, alaviite, luettelo (pallurat/ranskalaiset viivat), jne ja Excelissä: kaavat ja funktiot.

Dokumentin ulkoasusta annetaan tarkat vaatimukset, joita tulee noudattaa. Jos työ ei noudata annettaja vaatimuksia, se tulee korjata tarkastajan antamien ohjeiden mukaan. Työn tekemiseen ei anneta ohjeita kädestä pitäen, vaan työ tulee tehdä pääasiassa itsenäisesti. Dokumentti tulee kirjoittaa hyvää kieliasua noudattaen ja dokumentin kirjoittaminen on harjoitustyön keskeisin ja vaativin osuus.


Opintojen jatkaminen: kurssin yhteys laitoksen ja Turun avoimen yliopiston opetukseen:

Turun yliopiston Informaatioteknologin laitoksella on kurssi Opiskelun ja työelämän tietoteknikka, joka voidaan korvata tällä avoimen kurssilla. Kuitenkin jos olet Turun yliopiston opiskelija, niin sinun kannattaa suorittaa laitoksen kurssi, koska se sisältää paljon Turun yliopistossa opiskeluun liittyvää käytännön tietoa.

Turun avoin yliopisto järjestää Tietojenkäsittelytieteiden perusopinnot (26 op) ja tämä kurssi Tietokone työvälineenä on sen ensimmäinen kurssi. Näin ollen tämän kurssin suorituksen jälkeen voit jatkaa avoimessa ja suorittaa perusopinnot loppuun. Nämä perusopinnot järjestetään ns. monimuoto-opiskeluna yhteistyöoppilaitosten kanssa.  Opiskelu ei ole pelkkää itseopiskelua, vaan siihen kuuluu lähes viikoittain iltaisin järjestettäviä ryhmätapaamisia tuutorin johdolla. Opinnot voi suorittaa myös verkko-opiskeluna missä tahansa. Näiden opintojen perusteella voi päästä suoraan sisään Informaatioteknologianlaitokselle ns. avoimen väylä kautta, jonka kiintiöt ovat erittäin suuret. Lisätietoja näistä perusopinnoista ja avoimen väylästä löydät täältä.  Katso myös sivuilla oleva linkki Opintojen tarkempi esittely ja aikataulu.

 

Yhteystiedot