Päivitetty 27.8.2016

Turun yliopistoon opiskelemaan Tietojenkäsittelytieteiden maisteriksi (FM) tai  Tietotekniikan diplomi-insinööriksi (DI) avoimen väylän kautta

 

Nämä ovat laitoksemme viralliset webbisivut josta löytyy myös koulutusohjelmien kuvaukset yleisellä ja tarkasti kurssitasolla. Alla kerrotaan tarkemmin avoimen väylistä. Jos et löydä täältä etsimääsi, ota yhteyttä Jorma Bobergiin (tiedot alla).

Voit opiskella joko maisteriksi (FM) tai diplomi-insinööriksi (DI). FM- ja DI-koulutukset suurimpina eroina on se, että DI-koulutuksessa on pakollista fysiikkaa ja elektroniikkaa aika paljon, jota FM-koulutuksessa ei tarvitse valita lainkaan. Sen vuoksi FM-koulutuksessa sivuaineiden valinta on hyvin vapaata, kun taas DI-koulutuksessa ei ole. Lisäksi DI-koulutuksen matematiikka on selvästi vaativampaa ja sitä on enemmän kuin FM-koulutuksessa. Kumassakin tutkinnossa on ensin 3-vuotinen kandidaatin tutkinto, jonka jälkeen voit halutessaan vaihtaa koulutusohjelmaa tai lähteä vaikka ulkomaiille jatkamaan opintoja. 

Kun olet suorittanut avoimen yliopiston Tietojenkäsittelytieteiden perusopinnot (tai osan siitä), voit päästä Turun yliopiston opiskelijaksi suoraan ilman valintakoetta alla esitettyjen avoimen väylien kautta. Nykyään IT-laitoksen opiskelijaksi ei pääse helposti valintakokeen kautta, ja näin ollen avoimen väylä on erinomaisen vaihtoehto päästä Turun yliopistoon. Avoimessa suorittamasi opinnot luetaan hyväksi täysimääräisenä, jos pääset Turun yliopiston opiskelijaksi riippumatta siitä mitä ainetta menet opiskelemaan (jos ko. oppiaineeseen voi sisällyttää Tietojenkäsittelytieteiden opintoja) paitsi Tietotekniikan DI-ohjelmassa ei aivan kaikkia avoimen opintoja voi sisällyttää tutkintoon (avoimen jakso Tietojärjestemän mallintaminen ei mahdu tutkintoon, vaikka se hyödyllinen onkin).


Vuoden 2016 haku on jo ohi!



Haku vuonna 2016 varsinaiseksi opiskelijaksi Turun yliopistoon avoimen väylän kautta:

 


Valintaperusteet:

Tämän linkin takana kerrotaan yleiset valintaperusteet. Valitse linkki Turun yliopiston valintaopas. Valintaoppaan sivuilla 134-137 (Erillisvalinnat) kerrotaan Avoimen yliopiston väylän kriteerit ja kiintiöt Tietojenkäsittelytieteen FM- sekä Tietotekniikan, elektroniikan ja tietoliikennetekniikan DI-koulutukseen. Huomaa, että avoimen yliopiston 13 op:n Ohjelmointiin keskittyvät opinnot täyttävät väylän 1 vaatimukset.

Tietojenkäsittelytieteen koulutusohjelmaan (TKO) valitaan enintään 15 ja DI-koulutukseen 7. Väylien sisällä voidaan yksittäisen väylän kautta ottaa enemmän, jos joku muu väylä jää vajaaksi. Karsintatilanteessa valintakriteerinä käytetään opintomenestystä (opintosuoritusten arvosanojen painotettu keskiarvo). Huomaa, että FM:n väylissä 2 ja 3 ei vaadita, että matematiikka tulee olla kirjoitettu ylioppilaskirjoituksissa. FM-tutkinnossa on kuitenkin pakollista matematiikkaa vähintään 13 op, joskin suositeltava määrä on 25 op. Vaadittava lähtötaso on lukion lyhyt matematiikka, mutta voit halutessasi suorittaa ensin jakson Matematiikan pohjatietokurssi (2 op), joka on nimensä mukainen. Vaatimuksissa mainittu painotettu keskiarvo tarkoittaa opintojaksojen opintoviikkomäärillä (tai opintopisteillä) painotettua keskiarvoa ja tarkempaa tietoa sen laskemista on täällä. Tätä painotettua keskiarvoa ei pyöristetä, kun tarkastellaan avoimen väylän kriteerejä. Valintaperusteet muuttuvat kevään 2017 haussa. Perusteita ei ole vielä hyväksytty, mutta todennäköisesti opintovaatimukset ovat alla esitetyn mukaiset kummassakin ohjelmassa . Huomaa kuitenkin että tämä on ennakkotietoa ja lopullinen päätös tulee näille sivuille vuoden 2016 loppupuolella.

Väylä 1:

Vähintään 13 op Turun yliopiston informaatioteknologian / avoimen yliopiston opintoja niin, että mukana tulee olla
Algoritmien ja ohjelmoinnin peruskurssi (5 op jos suoritettu ennen 1.9.2016 tai 6 op jos on suoritettu 1.9.2016 jälkeen)
ja
Olio-ohjelmoinnin perusteet (5 op jos suoritettu ennen 1.9.2016 tai 7 op jos on suoritettu 1.9.2016 jälkeen)
Kurssien arvosanojen painotetun keskiarvon tulee olla vähintään 3/5.

Väylä 2:

Turun yliopiston avoimen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden
perusopinnot (vähintään 23 op) niin, että mukana tulee olla
Algoritmien ja ohjelmoinnin peruskurssi (5 op jos suoritettu ennen 1.9.2016 tai 6 op jos on suoritettu 1.9.2016 jälkeen)
ja
Olio-ohjelmoinnin perusteet (5 op jos suoritettu ennen 1.9.2016 tai 7op jos on suoritettu 1.9.2016 jälkeen)
Kurssien arvosanojen painotetun keskiarvon tulee olla vähintään 3/5.


Hakeminen:

Haku alkaa 27.4.2016 ja päättyy 18.5.2016 kello 15.00. Haku tapahtuu sähköisesti linkistä  www.opintopolku.fi​ kuten valintaperusteiden yo. linkissä todetaa. Huomaa, että väylien vaatimukset ovat ehdottomat ja että myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.

Koska välttämättä kaikki halukkaat eivät pääse sisään avoimen väylän kautta (etenkin jos arvosanasi eivät ole erityisen hyviä), niin sinun kannattaa hakea myös normaalin yhteishaun kautta, jossa hakuaika on 16.3.-6.4.2016. Kuitenkin tieto siitä, oletko päässyt sisään avoimen väylän kautta, ei tule ennen yhteishaun valintakoetta. Halutessasi voit kysyä opintopäälliköltä miltä tilanteesi avoimen väylän haun kautta vaikuttaa ennen valintakoetta.


Jos sinulla on kysyttävää hausta ja valintakriteereistä, niin ota yhteyttä matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opintopäällikköön. Koulutussihteerimme Heli Lainio ei vastaa näistä asioista.


Huomautus avoimen vuosikurssille 2015-16 oleville:

Jos olet ylioppilas tai kirjoitat keväällä 2016 ja sinulla on matematiikasta kriteereissä vaadittu arvosana, niin vuosikurssilla 2015-16 olevat voivat käyttää väylää 1 jo keväällä 2016 (ja tietysti myohemminkin). Huolehdi tällöin, että harjoitustyösi tulee hyväksyttyä ajoissa. Ota ajoissa yhteyttä töiden tarkastajaan ja huomaa, että työssä voi olla korjattavaa, jolloin koko prosessi saattaa kestää kauemmin kuin olet ajatellut. Huomaa myös, että jos et ole ylioppilas, voit vain käyttää väyliä 2 tai 3 eli sinulla tulee olla koko perusopinnot suoritettu eli et voi käyttää väylää vielä 2016. Ellet voi käyttää väylähakua vuonna 2016, niin joka tapauksessa voit osallistua vuoden 2016 valintakokeeseen, koska nämä avoimen opinnot toimivat erinomaisena valmennuksena valintakoetta varten.


Jos pääset sisään, niin sinun kannattaa suorittaa perusopinnot loppuun avoimen yliopiston kautta. Nimittäin silloin sinulla on mahdollisimman paljon opintoja ennen kuin yliopisto-opinnot alkavat; erityisesti avoimen viimeinen jakso Tietojenkäsittelytieteen perusteet II on hyödyllinen tulevissa opinnoissa. Lisäksi avoimen opinnoissa opiskelu on vapaampaa, joka helpottaa erityisesti työssäolevien opiskelua.



Aiemmat haut:

Joka vuosi kaikki minimivaatimukset täyttävät hakijat ovat saaneet opiskelupaikan ja näitä on ollu 8-15.

 

Kommentti valintakokeesta (jos et siis käytä avoimen väylää):

Jos olet suorittanut opintojen alun jaksot hyvin tiedoin, niin valintakoe ei varmaankaan ole vaikea, mutta myös koulutodistuksella on merkitystä. Tietoja yhteisvalinnasta ja valintakoekysymykset (v. 2000 lähtien) ja niiden ratkaisut löytyy täältä. 20-parhaiten menestynyttä pääsee suoraan sisään, mutta tähän joukkoon pääseminen ei tietenkään ole aivan helppoa.

 
 

 

Tietojenkäsittelytieteiden perusopinnot Turun avoimessa yliopistossa

Opintokokonaisuus alkaa joka syksy opintoihin ilmoittautuneissa oppilaitoksissa. Parhaillaan avoimessa yliopistossa on menossa kokonaisuus, joka alkoi syksyllä 2015 ja lokakuussa 2016. Seuraava kokonaisuus alkanee syksyllä 2016. Opintoihin on mahdollisuus tulla mukaan syksyllä myös kesken, jos sinulla on valmiudet siihen (kysy asiaa alla mainitulta vastuuopettajalta). Opintojen kuvaukset sekä opintokokonaisuuden järjestävät oppilaitokset ovat seuraavan linkin takana: Turun avoimen yliopiston Tietojenkäsittelytieteiden perusopintojen (26 op/15 ov) kuvaus ja oppilaitokset    Lukiokokonaisuus (13 op) järjestetään myös lukioissa ja jos olet näistä opinnosta kiinnostunut lukiolainen, niin kerro näistä opinnoista lukiollesi!

 

Erillisten opintojen suoritus:

Jos haluat aloittaa näiden avoimen yliopiston opintojen ohella tai niiden jälkeen muiden kurssien opiskelun yliopiston puolella, niin voit anoa erillisopinto-oikeutta, jolloin saat oikeuden suorittaa tiettyjä opintojaksoja, mutta et ole varsinainen opiskelija ja et myöskään saa opiskelijaetuja.  Erillis-opinto-oikeutta haetaan tiedekunnasta lomakkeella, jonka löydät eo. linkin takaa. Hae hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua. Opiskelusta peritään pieni maksu. Kurssit edellyttävät usein osallistumista opetukseen päiväaikaan. Voit hakea erillisopinto-oikeutta laitoksemme kursseille ja esim. matematiikan kursseille. Voit siis suorittaa näitä jo ennen kuin pääset opiskelemaan avoimen yliopiston väylän kautta laitoksellemme.

 

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä   Jorma Bobergiin